DOLAR35,2165% -0.01
EURO36,7832% 0.03
STERLIN44,4167% 0.17
FRANG39,4450% -0.01
ALTIN2.972,93% 0,15
BITCOIN94.441,28-2.437

TOPRAĞA CAN VERECEK PROJE: GIDAMI KORUYORUM!

Yayınlanma Tarihi :
TOPRAĞA CAN VERECEK PROJE: GIDAMI KORUYORUM!

Seyhan Belediyesi ve Adana İşkadınları Derneği’nin (İŞKAD) yaklaşık iki ay önce teknik detayların oluşturulması ile yaşama geçirdiği “Gıdamı Koruyorum” projesi, orman yangınlarında zarar gören tarımsal faaliyetlerin sürdürüldüğü arazilerdeki toprağın yeniden ürün üretebilir hale getirilmesi amacıyla hızlandırılarak ve saha çalışmalarına başlandı.

Proje kapsamında gıda işletmelerinin mutfak atıkları düzenli olarak toplanarak, Seyhan Belediyesi’nin yaklaşık bir buçuk yıldır pazar, park, bahçe artıklarının kompost gübreye dönüştürüldüğü tesislerde organik (kompost) gübre yapımında kullanılacak. Üretilen organik gübre orman yangınlarda zarar gören tarım alanlarının bitki üretimine uygun hale getirilmesi için kullanılacak ve organik mutfak atıklarına geri dönüşümle değer kazandırılarak önemli oranda israfın da önüne geçilecek ve gıda israfının önlenmesi konusunda bilinç ve farkındalığın yaygınlaştırılmasını sağlanacak.

 “GIDAMI KORUYORUM”

İsrafın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması ve atık oluşumunun en aza indirilmesi için atıkları dönüştürüp, yeniden üretim sürecine kazandıran Seyhan Belediyesi,  İŞKAD ile birlikte  israfı önemli oranda engelleyecek “Gıdamı Koruyorum” projesini hayata geçirdi.

ORMAN YANGINLARININ ARDINDAN PROJEYE HIZ VERİLDİ

Başkan Akif Kemal Akay, Seyhan Belediye Meclis Üyesi Nilüfer Korkmaz ve İŞKAD Başkanı Berman Mantı ile birlikte birlikte Kompost Gübre Üretim Tesislerinde incelemelerde bulundu.

ORGANİK ATIKLAR ÇÖPE GİTMEYECEK

Gıda israfının dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de küresel bir sorun haline geldiğine işaret eden  Akay, “Sadece Türkiye’de her yıl 26 milyon ton gıdanın çöpe gittiği gerçeğiyle karşı karşıyayız. Bu israflar doğal kaynaklarla birlikte ekonomik olarak da ciddi zararlara neden oluyor. Amacımız hem israfı önlemek hem de organik atıkların çöpe gitmesini önleyip, geri dönüşüm aracılığıyla yeniden doğaya kazandırmak” dedi.

RESTORANLARIN ORGANİK ATIKLARI TOPLANACAK

“Sensiz 1 Eksiğiz” sloganıyla gerçekleştirilecek projenin ilk aşamasında Ziyapaşa Bulvarı, Toros Caddesi ve Şinasi Efendi Sokakta faaliyet gösteren restoranlarla görüşüp anlaşma sağlandığını aktaran Başkan Akay, organik atık desteği veren işletme sahiplerine ve muhtarlara teşekkür etti.

Akay, “Bu restoranların yemek yapımında kullanılan domates, salatalık, biber, marul, maydanoz, nane, dereotu, ıspanak, kabak, patlıcan, patates, enginar, roka, taze fasulye, bakla gibi tüm sebze atıklarını, turunçgil hariç tüm meyve kabuk ve atıklarını, kahve, çay, kuruyemiş kabukları, zeytin çekirdeği, yumurta kabuklarını toplayıp kompost tesislerimizde organik gübreye dönüştüreceğiz” dedi.

Çöp sanılan pek çok şeyin içerisinde faydalı mikroorganizmaların barındırdığını aktaran Başkan Akay, bu tür atıkların doğanın teşekkürü olarak kabul edilerek geri dönüşümünün sağlanmasının önemine vurgu yaparak, “Geri dönüşümle organik atıkların organik gübreye dönüşebildiği bilincini kazandırarak yaygınlaştırılmasını sağlamalıyız” şeklinde konuştu.

KOMPOST GÜBREYLE YANAN TOPRAKLARA TAZE KAN

Kompost  gübrenin topraktaki organik madde miktarını artırıp toprağı iyileştirme ve havalandırma özelliğine sahip olduğunu dile getiren Başkan Akay, “Kompostun tarımda kullanımıyla bitkilerin ihtiyacı olan azotun sağlanmasıyla birlikte toprağın organik madde içeriğinin zenginlentirilmesi sağlanır; toprağın pH dengesi düzenlenir. Kompost bitkilerin büyümesini hızlandırır ve bitkileri güçlendirir. Ülkemizin son dönemde karşı karşıya kaldığı ve bizi derinden etkileyen orman yangınları yanan tarım arazilerimizde organik madde kaybına neden olduğu için bitki yetiştiriciliğine uygun değil.Ürettiğimiz kompost gübreleri yangının zarar verdiği topraklarla buluşturarak,  toprağın ıslah edilmesini ve geri kazanımını sağlamak, yanan alanların tekrar bitki yetiştirilebilir hale gelmesi için toprağa kan ve can vermek istiyoruz” diye konuştu.

DESTEK ÇAĞRISI

Kıt olan kaynakların doğa ve gelecek nesiller adına doğru kullanılması için bu farkındalık kampanyasına destek çağrısı yapan İŞKAD Başkanı Berman Mantı, Türkiye’deki gıda israfının yıllık turizm gelirine yakın bir ekonomik kaynağın yok olması anlamına geldiğine vurgu yaptı.

İSRAF DOĞAYA VE EKONOMİYE DE CİDDİ ZARAR VERİYOR

Mantı, “Her yıl milyarlarca lira değerinde gıda çöpe atılıyor. Kayıtlara göre, Türkiye’den her yıl ortalama 26 milyon ton atık toplanıyor. İsraf edilen gıda yalnızca gıda maddelerinin çöpe gitmesi demek değil. Aynı zamanda doğal kaynakların da kaybı anlamına geliyor. Gıda israfı kıt olan tüm kaynaklarımızın kaybına neden olduğu gibi doğamıza ve ekonomimize de ciddi zarar veriyor. Gıda israfını önlemek ise aslında oldukça basit yöntemlerle mümkün. Bunun için market alışverişlerimizi ihtiyacımıza göre yapabilir, porsiyonlarımızı yiyebileceğiniz miktara göre ayarlayabilir, restoranlarda tüketebileceğimiz kadar yemeği ısmarlayabiliriz. Restoran ve kafelerde tüketemediğimiz gıdaları bir sonraki öğünde tüketmek üzere paket yaptırabilir, tüketemediğimiz ekmeği dondurucuda muhafaza ederek israfın önlenmesine önemli katkılar sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.

YORUM YAP