DOLAR35,2068% 0.3
EURO36,7672% 0.92
STERLIN44,3202% 0.7
FRANG39,4341% 0.87
ALTIN2.968,40% 1,31
BITCOIN98.214,595.716

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ’NDE ÇALIŞTAY DÜZENLENDİ

Yayınlanma Tarihi :
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ’NDE ÇALIŞTAY DÜZENLENDİ

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ve Türkiye Gıda İnovasyon Platformu (TÜGİP) işbirliğiyle, “Fermantasyon Teknolojileri ve Yenilikçi Fermente Ürünler Çalıştayı” düzenlendi.

Geleneksel fermente ürünlerdeki yeni teknoloji uygulamaları ve yenilikçi ürünler konusunda önemli konuların ele alındığı çalıştaya Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hayri Levent Yılmaz, Prof. Dr. İlter Ünlükaplan, TÜBİTAK-MAM IPA-INNOFOOD Proje Koordinatörü Doç. Dr. Cesarettin Alaşalvar, alanında uzman akademisyenler ve araştırmacılar katıldı.

Sektördeki güncel gelişmeler, sorunlar ve çözüm önerilerinin paylaşıldığı Fermantasyon Teknolojileri ve Yenilikçi Fermente Ürünler Çalıştayı Prof. Dr. Hayri Levent Yılmaz tarafından yapılan açılış konuşmasıyla başlarken TÜBİTAK-MAM IPA-INNOFOOD Proje Koordinatörü Doç. Dr. Cesarettin Alaşalvar TÜGİP: Türkiye Gıda İnovasyon Platformu hakkında bilgi verdi. Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Erten de sunumunda, “Gelenekten Geleceğe Fermente Ürünler konusunu ele aldı.

 

 

Dr. Tarık Öztürk, fermente ürünlerde starter kültür geliştirilmesini, Dr. Elif Duman Doç. Dr. Urartu Özgür Şafak Şeker ile birlikte çalıştıkları hassas fermantasyon ile üretilen gıdalar ve geleceğin gıda teknolojilerine değindi. Fermente gıdaların besin değeri ve potansiyel sağlık etkileri, sindirim sistemi florası ve geçmişten günümüze değişen beslenme şekli ile birlikte beslenmede fermente gıdaların yeri Prof. Dr. Gamze Akbulut tarafından aktarıldı. Yemek kültürü araştırmacısı Süleyman Dilsiz ise 6.yydan 18.yy’a seyyahların yazdıklarında fermente ürünlerimiz yoğurt ve soydaşlarının kültürel ve tarihsel yolculuğunu tanıttı.

Bireysel sunumların ardından moderatörlüğünü Prof. Dr. Hüseyin Erten’in yaptığı Geleneksel Fermente Ürünlerde Yeni Teknoloji Uygulamaları ve Yenilikçi Fermente Ürünler Paneline geçildi.

Panelistler Prof. Dr. Haşim Kelebek, Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu, Orhan Kızılkaya, Prof. Dr. Sertaç Özer, biyoteknoloji ve fermantasyon teknolojilerinin gıda alanında nasıl daha iyi kullanılabileceğini ve sektördeki yenilikleri geliştirebileceğimizi değerlendirirken; Özgür Kutlu maya üretimi üzerindeki yenilikçi yaklaşımları ve endüstri 4.0’ın rolü, Okan Özkaynak, şalgam, sirke, turşu gibi fermente bitkisel ürünlerin ekonomik değeri, Ezgi Güneyli de turşu üretiminde farklı yaklaşımları ele aldı.

Panelde ayrıca, fermantasyonun tarımsal atık ve artıkların değerlendirilmesindeki rolü tartışılırken bu alandaki yenilikçi yaklaşımlar değerlendirildi.

YORUM YAP