Adana tarihini anlamak! – omeruney@gmail.com
Tarihçesi 3 bin yıl kadar öncesine dayanan Adana, toplumsal, siyasal, ekonomik geçmişiyle, insani değerleriyle tam olarak Türkiye’nin bir kültür mozaiğidir. Çukurova Bölgesi’nin kalbi niteliğindeki Adana’daki arkeolojik bulgular Paleolitik Çağ’a değin uzanan insan yerleşkelerini gün yüzüne çıkarmıştır. Mesela arkeologların taş bir duvar ve bir şehir merkezi buldukları Tepebağ Höyüğü, Neolitik Çağ’da inşa edilmiş ve Çukurova’daki en eski şehir olarak bilinir.
Tarihsel süreçten günümüze; kahramanlıklarla, acılarla, hüzünlerle, dramlarla ama dimdik uzanan Adana’nın kurtuluş yılları da irdelenecek, geleceğe taşınması muhakkak destanlarla, oluşumlarla bezelidir.
Örneğin; Yeni Adana Gazetesi’ni herkes bilir. İşgale inat vatan savunmasının sadece silahla değil kalemle de yapılabileceğini dünyaya kanıtlayan bir gazete. 1918 yılında Atatürk’ün direktifiyle Ahmet Remzi Yüregir tarafından kurulmuş, Çukurova’daki Kuvayı Milliyecileri birbirinden haberdar eden tarihi bir gazete. Bugün hâlâ ayakta. Türkiye’nin yayında olan en eski gazetesi. Başka örneği yok. Gazetenin kurucusu, milletvekili Ahmet Remzi Bey’in Adana’ya armağanı bir de Seyhanspor var. İlk olarak Türk Ocağı adıyla Kuvayı Milliye ruhuyla kurduğu Seyhanspor’u daha sonra mücadele, dayanışma ruhunun perçinlenmesi adına spor kulübüne dönüştürmüş.
1928 yılından bu yana Seyhanspor adıyla sayısız kupalar almış, başarılara imza atmış tarihi kulüp de faaliyetlerine devam ediyor. Seyhanspor, bugünlerde Adana arşivine girmeye hazırlanan belgesel film hazırlığı yapıyor. Kulübün Başkanı Zekeriya Turanbayburt’un duyarlılığı, Adana ve vatan sevdası, yaşayan bir efsanenin şanlı geçmişine ışık tutmaya hazırlanıyor. Kulübün kahramanlıklarını, başkanlarını, yöneticilerini, futbolcularını, emperyal güçlere karşı mücadele etmiş bireylerini tanıtmayı amaçlayan, yaşayan efsanenin tozlu raflara terk edilmesine razı olmayan yapıyla hareket eden kulüp başkanı ve yöneticilerini kutlamak gerekiyor.
Adana’nın yeniden ayağa kalkmasına tanık olmuş Ahmet Remzi Yüregir’le birlikte Rıza Salih Saray, Huriye Saray, Erdoğan Meto, Remzi Çomu, Çoban Yurtçu ve Osman Yereşen gibi kentin değerlerini gelecek kuşaklara doğru biçimde aktarmayı ilke edinen Seyhanspor’a omuz verelim.
Spora, sporcuya, dayanışma ruhuna daha çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde bir spor kulübünün sorumluluklarının hangi boyutlarda olduğunu, yeni kuşakların geçmişi bilmesinin önemini anlamak ve anlatmanın önemi paha biçilemez.
Geçmişten geleceğe uzanan bir efsaneyi Adanalılarla buluşturacak olan Kulüp Başkanı Zekeriya Turanbayburt, Seyhanspor’un 37 yıllık antrenörü Özer Kankılıç ve tüm yöneticilerini kutluyoruz.
Adana tarihine ışık tutacağına inandığım belgesel filmi sabırsızlıkla bekliyoruz.
Kalın sağlıcakla…
İyi haftalarınız olsun…