İŞKAD, kadının ekonomideki yerine dair deklarasyon yayınladı
İŞKAD’dan kadın istihdamına çağrı
İŞKAD, kadına yönelik ekonomik şiddete karşı uyardı
Kadın ve erkek arasındaki açık bu hızla ancak 217 yıl sonra kapatılabilecek
ADANA – İş Kadınları Derneği (İŞKAD) kadına yönelik ekonomik şiddet konusunda tüm kesimlere duyarlılık çağrısı yaptı.
İŞKAD Yönetim Kurulu Başkanı Berman Mantı öncülüğünde bir araya gelen İŞKAD Yönetim Kurulu Üyeleri, “Adana Ekonomisinde Kadının Yeri Konusunda Deklarasyon” yayınladı.
Özellikle kadın istihdamına çağrı yapan İŞKAD deklarasyon metnini okuyan Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Ülkü Tolunay, Adana ekonomisinin büyümesi ve sürdürülebilir olmasını hedefleyen kadınların iş ortaklığı/ticaret/istihdam gibi alanlarda güçlendirilmesi konusundaki kapsamlı çözüme ulaşması yönündeki çabaları aynı kararlılıkla sürdürülmeye devam edeceklerini kaydetti.
Açıklamayı İŞKAD Yönetim Kurulu Üyesi Av. Ülkü Tolunay okudu.
BU HIZLA GİDERSE…
Kadının bugünkü durumuna ilişkin bilgi veren Av. Tolunay, “2017 Küresel Uçurumu Raporuna”na göre; iktisadi anlamda kadın ve erkekler arasındaki açığın büyüdüğünü ve bu hızla bu açığın önümüzdeki 217 yıl içerisinde ancak kapatılabileceğini vurguladı.
Dünya genelinde kadın liderler, küresel ekonomiye yön veren en güçlü kuruluşlara ve ülkelere başkanlık etmelerine rağmen, Türkiye’de 2020’de BIST 100’de (Borsa İstanbul) yer alan 25 şirketin yönetim kurullarının tamamının erkeklerden oluştuğunu, istihdama bakıldığında; cinsiyete göre istihdam edilenlerin oranının yüzde 28,7’sinin kadınlardan, yüzde 63’ünün erkeklerden oluştuğunun görüleceğini ifade eden Tolunay, şunları söyledi:
“Adana İli İşgücü Piyasası Araştırma sonuçlarına göre araştırma kapsamında yer alan işletmelerdeki toplam çalışanların içinde erkeklerin payı yüzde 76,4 iken kadınların payı ise yüzde 23,6 olarak tespit edilmiştir. Bu araştırmalar ışığında; konunun önemi bütün çarpıcılığıyla gözler önüne serilmiştir.
İŞKAD olarak bu deklarasyonla birlikte; kadının sadece iş yaşamında değil her alanda daha çok var olması, karar mekanizmalarında yer alması için Adana ekonomisinde yer alan her kurum ve kuruluşu, “Kadın İstihdam Politikaları” belirlemeye, bu politikalara uymaya davet ediyoruz.”