ADANA – Adana Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Adana İş Kadınları Derneği’nin 2019 yılında birlikte yürüttüğü Lavanta Projesi, meyvelerini gün geçtikçe vermeye başladı.
Adana’nın birçok bölgesinde üretime başlanan lavantanın hasat zamanı geldi. İŞKAD Başkanı Berman Mantı, lavanta tarımının çiftçiler için büyük bir fırsat olduğunu kaydederek, “Gelen hasat zamanıyla birlikte çiftçilerin yüzü gülmeye başladı. Çiftçilerimizin katma değerli ürünle tanışma konusunda lavanta öncü bir bitki oldu. Fransa’nın lavanta üretimdeki rekolte düşüşünü Bulgaristan karşılamaya geçti. Ülke olarak biz de bunu bir fırsata çevirip Türkiye’yi bu pazarda lider konumuna getirebiliriz. Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yaptığı açıklamalara göre lavantanın son 3 yıldaki üretimi 3,6 kat artışla 5 bin 300 tona, ihracatı ise 5,9 milyon dolara yükseldi. Böylesi bir ürünün bölgemizde yaygınlaşması hem ilimiz hem de vatandaşımız için büyük avantaj sağlayacak. İnanıyoruz ki, Adana lavanta yetiştiriciliği konusunda 5 sene içerisinde hatırı sayılı bir konuma gelecek” dedi.
“GENİŞ ÜRÜN YELPAZESİ İLE ÇOK SIK TERCİH EDİLİYOR”
Lavantanın geniş kullanım alanına sahip olan bir ürün olduğuna değinen Mantı, “Kozmetik başta olmak üzere birçok sektörde kullanılan lavanta yağı, dünyada pek bilinmeyen bir lezzet olan lavanta balı ve yine kozmetik alanında koku olarak kullanılan bu bitki sunduğu geniş ürün yelpazesi sayesinde çok sık tercih edilmeye başlandı. Ayrıca Karaisalı bölgesinde yetiştirilmeye oldukça müsait olan bu bitki, orada bulunan endemik bitki örtüsünün yanı sıra bölgeye farklı bir doku getirecek. Lavanta yetiştiriciliği özellikle turizm alanında yeni bir kapı açacak. Bölgede bulunan Varda Köprüsü, Kapıkaya Kanyonu gibi turistik alanlarla birlikte geliştirilecek lavanta bahçelerindeki görsellik, yerli ve yabancı turistlerin fotoğraf çektirmek için öncellikli alanları haline dönüşecek. Bu yüzden bu ürünün üretimini bölgemizde yaygınlaştırmak önceliklerimiz arasında olmalıdır” diye konuştu.