DOLAR35,5173% 0.08
EURO36,6195% 0.05
STERLIN43,3722% 0.05
FRANG38,9273% 0.09
ALTIN3.054,01% 0,02
BITCOIN97.005,442.219

GÜRER: “TARIMDA SON 30 YILIN EN SORUNLU DÖNEMİ YAŞANIYOR”

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
GÜRER: “TARIMDA SON 30 YILIN EN SORUNLU DÖNEMİ YAŞANIYOR”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarımının reçetesini dış güçler mi yazıyor?”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ithalata dayalı bir politika izleyen AKP iktidarının tarımı, yurtdışında birilerinin  dayatması ile belirlenen bir sistemi dönüştürdüğünü belirterek, “Çiftçi tarımdan uzaklaştırılıyor, ekim alanları daralıyor. Tarımsal ürünlerin yanı sıra tohum, ilaç, gübre ve yem ithal.  İthale bağlı tarım politikası sürdürülemez. Böyle giderse ithal edecek ürün de bulamayabiliriz” dedi. 

Pandemi koşulları, yüksek enflasyon ve artan girdi maliyetlerinin üreticiyi perişan ettiğini söyleyen Gürer, bu şartlarda, üreticinin bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçları 2026’ya kadar 5 yıl süreyle ertelenip faizlerini silinmesi gerektiğini, üretime devam edebilmesi için de yeni desteklemelerin yapılmasının şart olduğunu  söyledi.

TARIMDA YAŞANAN SORUNLAR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımda yaşanan sorunlara ilişkin yaptığı değerlendirmede, üreticilerin yaşadığı mağduriyet, artan girdi maliyetleri, toplulaştırmada yaşanan sorunlar, çiftçi borçları ve ürünü elinde kalan üreticilerin beklentilerine yönelik açıklamalarda bulundu.

ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE MAĞDUR 

CHP Niğde Milletvekili Gürer, ülkemizde tarımın milli savunma ve milli eğitim kadar stratejik bir alan olduğuna işaret etti. Tarımda büyük sıkıntıların yaşandığına vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçilerin ürünleri değer bulmuyor ancak ne yazık ki üretici de pahalıya ürün almak zorunda kalıyor. Bu konuda siyasi iktidarın bir düzenleme yapması gerekiyor ama AKP iktidarı 18 yıldır uyguladığı yanlış tarım politikasıyla, Türkiye’de tarımı çökertti. Tarımla ilgili sorunlar kat kat arttı. İktidarın çiftçi ve besici açısından ortaya çıkan sorunları çözmeye yönelik  yeterli bir çabası bile yok” diye konuştu.

TARIM KİMİN KONTROLÜ ALTINDA 

Tarımda uygulanan yanlış politikaların, üreticileri perişan ettiğine değinen Gürer, ithalata yönelik bir uygulama izleyen iktidarın, Türkiye’de tarımın yurtdışından  tarıma yön veren büyük şirketlerin  kontrolü altında yürüyen bir sisteme dönüştürdüğünü belirtti.

NEDEN TOHUMDA HALA  DIŞA BAĞIMLIYIZ?

Sertifikalı olmadığı gerekçesiyle iktidarın devre dışı bıraktığı ata tohumunun yerine hibrit tohumların pazarının yaratıldığını anlatan CHP Milletvekili Gürer, “O kadar üniversitemiz var, üniversitelerimizde laboratuvarlarımız var; neden kendi tohumumuzu   daha çok geliştirmiyoruz? Neden gübre üretimimiz yeterli değil. Tohum ithal, gübre ithal, ilaç ithal, tarımsal ürünlerin büyük çoğunluğu ithal. Pekiyi bu nasıl millilik?” ifadelerini kullandı.

RAKAMLAR İNANDIRICI DEĞİL 

 Yemi bile ithal edildiği ülkemizde Tarım Bakanının çıkıp, Türkiye’nin ihracatçı bir ülke olduğunu savunmasını düşündürücü olarak değerlendiren Ömer Fethi Gürer, “ Buğday, arpa, hububat, soya, yem, mısır, ay çiçeği, ham yağ ithal ediyoruz. Mercimeğin ana vatanı Türkiye ama Kanada’dan mercimek getiriyoruz. Ülkenin geldiği bu durum insanın içini acıtıyor. Bu ülkenin tarıma elverişli toprağı var. Çalışkan çiftçisi var. Bu insanlara destek sağlansa, bizim çiftçimiz dünyayı besleyecek ürün üretir. Sadece GAP’ı bitirmiş olsak dünyayı besleriz. Ancak tarım bakanı, ülkemizin tarımda büyüdüğünü, ihracatımızın arttığını, desteklerin rekor kırdığını belirtiyor. Çiftçi bunu inandırıcı bulmuyor. Yaşadığına bakıyor. Örneğin 1 liraya ürettiği patatesi 60 kuruşa satamayan patates üreticisi ile 70 kuruşa ürettiği domatesi 40 kuruşa satamayan domates üreticisi söylenen bu rakamlara gülüyor.” diye  konuştu.

SON 30 YILIN EN SORUNLU DÖNEMİ YAŞANIYOR 

Niğde’nin köy ve kasabalarında üreticilerle bir araya geldiğini ve tarımda son 30 yılın en sorunlu döneminin yaşandığına şahit olduğunu anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bugün Niğde’de depolarda 500 bin tona yakın patates filizlenmeye başlamış ve çürümeyi bekliyor. Patates için önümüzdeki 10 gün çok kritik. Bu süre içinde patates elden çıkmazsa çürüyecek. Bir an önce TMO ve Tarım Kredi Kooperatifleri maliyetine yakın bir fiyatla patates alıp, uygun fiyatla tüketiciyle buluşturması gerekiyor” şeklinde konuştu.

GİRDİ MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ DURDURULAMIYOR

Tarımsal girdi maliyetlerindeki yüksek artışlara da değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gübre fiyatlarının son 8 ayda neredeyse iki katına çıktığını, ilaç, mazot ve tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatlarının da sürekli arttığını vurguladı.

BORÇLAR 5 YIL ERTELENMELİ 

CHP Milletvekili Gürer, üreticilerin tarım kredi kooperatifleri ve bankalara olan borçlarının 2026’ya kadar 5 yıl süreyle ödemelerinin ertelenmesi, faizlerinin silinmesi ve üretime devam edebilmeleri için yeni desteklerin sağlanması konusunda TBMM Başkanlığına Kanun Teklifi verdiğini de anımsatarak, bu teklifin mutlaka değerlendirilip, üreticilerin nefes almasının sağlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

YORUM YAP