Adana Baro Başkanı Avukat Mengücek Gazi Çıtırık, Adana Barosu Avukatlarının 12 Şubat Çarşamba günü saat: 12.00’da “Adana Adliyesini İstiyor” talebiyle ilgili olarak Tarihi Adliye Binası önünde basın açıklamasına meslektaşları başta olmak üzere tüm yurttaşları davet etti.
Avukat Çıtırık, 4 yıldır süre gelen adliye binası sorununu medyada ve her türlü platformda gündeme getirmelerine karşın bugüne kadar bu sorunun hep ötelendiğini savundu.
Avukat Çıtırık, adliye sorununun sadece avukatların sorunu gibi algılayanlar olduğunu belirterek, “Adliye binası sadece avukatların sorunu değil, adliyelere; millet adına karar veren ve vatandaşların buralara adalete erişmek için geldiklerini hatırlatmaya gerek yok sanırım. Bu nedenlerle Adana Barosu Başkanlığı olarak; sivil toplum ve siyasi parti temsilcilerinden destek arayışımız güzel bir yol aldı. Bu çalışmalarımız neticesinde, basınımızın da bizlere destek olmasıyla yeri ve projesi hazır olan yeni adliye binasının ihalesinin Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 3 Mart 2014 olarak açıklama zorunluluğu hasıl olmuştur. 2014 yılı TBMM Bütçe görüşmelerinde, Plan – Komisyon Üyesi Adana Milletvekili Sayın M. Şükrü Erdinç’in sorusuna cevaben, Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından, “Adana’ya Adliye değil, Adliye Sarayı yapacağız. İhalesi de 30 Aralık 2013 günüdür.” şeklinde bildirilmişti. Bunun üzerine Adana Baro Başkanlığımız tarafından, 02.01.2014 günü ve 2014/6 sayılı yazı ile Adalet Bakanlığı Teknik İşler Daire Başkanlığı’ndan 30 Aralık 2013 tarihinde yeni Adana Adliyesi’nin yapım ihalesinin yapılıp yapılmadığı sorulmuş, ancak, bugüne kadar yazımıza yanıt verilmemişti” dedi.
Avukat Çıtırık, doğru bilgilendirme adına yaşanan süreci yarın kamuoyuna aktaracaklarını belirterek, “Baromuz üyeleri, sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve yurttaşlarımızla birlikte yarın tarihi Adliye binası önünde saat: 12.00’da gerçekleştireceğimiz basın açıklamasıyla ilgili ve yetkili kişilerin Adliye sorununa artık duyarsız kalmamaları için sesimizi duyurmaktır” diye konuştu
Adana Baro Başkanı Avukat Mengücek Gazi Çıtırık, nüfusu 2,5 milyonu bulan, Türkiye’nin 6. büyük barosunun bulunduğu, 86 mahkemenin hizmet verdiği, 150 bin icra takip dosyasının açıldığı, 2013 verilerine göre; hukuk-ceza dosyasının 88 bin civarındaki bir İl’e derme-çatma binalarda adalet hizmetinin yakışmadığını vurguladı.
Avukat Çıtırık, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bölünmüş ve taşımalı bir şekilde yargı hizmetlerinin verilmeye çalışıldığı, ek binalara ödenen kira bedelleri, bu binaların mefruşat ve teknik donanımına harcanan rakamların büyüklüğü, Adana’nın bu önemli sorununun sadece Adana Barosu’nun omuzlarına bırakıldığı bir dönemde, Adanalı hemşerilerimizin, avukatlarımızın, hâkim-savcılarımızın, adliye personelinin bölünmüşlük nedeniyle ciddi bir şekilde mağdur olduğu bir süreçte, oluşturulan kamuoyunun yapılacak olan basın açıklamasıyla sesimizi duyuracağız. Kamuoyunu ve meslektaşlarımızı bir kez daha bilgilendirerek saygılarımı sunarım.”