DOLAR35,2068% 0.3
EURO36,7672% 0.92
STERLIN44,3202% 0.7
FRANG39,4341% 0.87
ALTIN2.968,40% 1,31
BITCOIN96.732,00-2.016

GIDA VE GIDA GÜVENLİĞİ ADANA’DA MASAYA YATIRILDI

Yayınlanma Tarihi :
GIDA VE GIDA GÜVENLİĞİ ADANA’DA MASAYA YATIRILDI

gida (1)TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Adana Şubesince “ Dünya Gıda Günü” Etkinliği gerçekleştirildi.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube’sinin Dünya Gıda Günü dolayısıyla Seyhan Belediyesi Yaşar kemal Kültür Merkezinde düzenlediği ‘Mühendis Eli Değmiş Gibi’ etkinliğinde “Güvenilir Gıdaya Erişim”in temel bir insan hakkı olduğu vurgulandı.

gida (3)
Şube Yön. Kur. Başk. Şehmus ALPARSLAN, etkinliğin açılış konuşmasında “Her yıl FAO (Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü) tarafından Gıda Günü için farklı bir temanın belirlendiğini ve bu yılki temanın ise “Sıfır Açlık” olduğunu belirtti.

Alparslan; “İnsanın; medeniyet, sanayileşme ve modernleşme (kalkınma) adına bitki örtüsünü, ormanı, toprağı, nehirleri, gölleri adeta yağmalaması sonucunda hırpalanan doğanın cevabı; kuraklık, sel, aşırı yağış ve heyelan, açlık, havasızlık, susuzluk ve evsizlik olmaktadır. Belki de vebalimizi bizden daha ağır bedeli bizden sonraki kuşaklar çekecektir. Bu da hiç adil değildir”dedi.

gida (4)Her insanın ve hatta her canlının hakkı olana, güçlünün el koyması!

Açlık gerçeğinin, kaynakların yeterliliği ile ilgili olmadığını asıl olarak adaletli paylaşımın gerçekleşmesi gerektiğini vurgulayan Alparslan; “Daha çok tüketim, benmerkezci,daha çok kardan başka bir önceliği olmayan yaşam tarzı, gıdayı hegemonya aracı haline getirmeye dayanan, paylaşımdan, adaletten fersah fersah uzak siyasi yaklaşımlar ve bunların sonucunda her insanın ve hatta her canlının hakkı olana, güçlünün el koyması şeklinde özetlenebilecek mevcut siyasi ve diplomatik koşullarda peki bu mümkün mü? diye sordu.

gida (2)Doğal olsun diye evde ürettiğimiz gıdalar her bakımdan güvenli mi?

“Deneyim ve becerilerimizi mühendislik bilgi birikimi ile buluşturmalıyız.”

Alparslan; gerçekleştirdikleri etkinlik ile bir yandan gıda güvencesine ve gıda ile ilgili paylaşımcı yaklaşımlara dikkat çekmeyi amaçladıklarını diğer yandan ise tekelleşme ve dolayısıyla gıdayı temel bir insan hakkı olmaktan çıkarıp neredeyse sadece bir ticari ürün yani meta haline dönüştürme yönelimine karşı, olanak ve ihtiyaçların daha insancıl ve dayanışmacı yöntemlerle ortaklaştırılması çabalarında gıda güvenliğinin ihmal edilmemesine dikkat çekmek olduğunu söyledi.

Karalar; “Hiçbir ekonomik koşulda insanlar, temel ihtiyaçlarının karşılanmasında sorunlar yaşamamalı!”…

Etkinliğin açılışında konuşan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar; TMMOB’ye bağlı Odaların her zaman sorumluluklarını yerine getirdiklerini gözlediğini ve belediye olarak bu değerli çalışmaları desteklemekten duyduğu mutluluğu ifade etti. Karalar; ekonomik olarak ülkemizin içerisinde bulunduğu durumda insanların temel ihtiyaçlarının karşılanmasında sorunlar yaşamaması gerektiğini vurguladı ve gıdanın bu ihtiyaçlar arasında en önemli yeri tuttuğuna dikkat çekti.

Açılış konuşmalarının ardından Gıda Mühendisi Dr. Bülent ŞIK’ın söyleşisi ile başlayan program, Gıda Güvenliği, Meyve-Sebze İşleme, Buğday-Un-Ekmek, Fermantasyon ile Süt Atölyelerinin sunumları ile devam etti.

Atölye sunumlarının ardından program; Bülent ŞIK’ın yeni çıkan “Mutfaktaki Kimyacı” kitabını imzalaması ve atölyeler için kurulan masalardaki, sorular, tartışma ve katkıların paylaşımı ile sona erdi.

YORUM YAP