SGK tarafından kayıtlı istihdamın artırılmasına yönelik projelerden elde edilen katkıların sürdürülebilirliğini ve başarılı faaliyetlerin devamını sağlamak adına hayata geçirilen “Kayıtlı İstihdamın Desteklenmesi Projesi”‘ni (KİDEP) tanıtım ve bilgilendirme toplantısı Adana’da da yapıldı.
Yüreğir Kültür Merkezi’ndeki toplantıya Adana ESOB ve Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Nihat Sözütek, Başkan Vekili ve Yağlı Boyacılar Esnaf Odası Başkanı Mustafa Göktaş, yönetim kurulu üyeleri, esnaf odası ve dolmuş kooperatiflerinin başkanları, esnaflar ve genel sekreterler ile SGK Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü, SGK İl Müdürü Bilal Canbolat, Müdür Yardımcısı Ali Yıldız, SGK Uzmanları Okan Ayaz ve Enver Güleryüz katıldılar.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ve tanıtım filminin izlenmesiyle başlayan toplantının açış konuşmasını SGK İl Müdür Yardımcısı Ali Yıldız yaptı. Yıldız, kayıtlı istihdamın teşviki amacıyla hazırlanan projenin, bilgilendirme toplantılarıyla bilinçlendirilen esnaf ve sanatkarların da desteğiyle başarıya ulaşacağına inandığını belirtti.
Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek de, işlerini güçlerini bırakarak toplantıya katılan esnaf odası başkanları, esnaflar ve genel sekreterlere teşekkür ederken, SGK Yetkilileri’nin esnaf ve sanatkarların sorunlarının çözümünde her zaman destekçi olduklarını, başta Suriyeliler olmak üzere kayıt dışı çalışanlarla mücadele konusunda da başarıya ulaşılacağını inandığını ifade etti.
Başkan Sözütek, ülkemizin içinde bulunduğu şartlar gereği sigorta primlerini yatıran, vergisini ödeyen küçük esnaf ve sanatkarların zor günler yaşadığına dikkat çekerek, devletin de kayıtlı esnaf üyelerine destek olmasını istedi.
Sözütek, “Primini düzenli yatıran ile hiç yatırmayan arasında bir fark olmalı. Devletine sadık, primini, sigortasını günü gününe ödeyen esnaf ve sanatkarlarımız teşvik edilmeli, destek verilmeli. Kayıtlı esnaf ve sanatkarlarımız hala birkaç aylık prim gecikmeleri yüzünden, sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. Eş ve çocuklarına sağlık hizmeti verilirken, prim borçlusu esnafa verilmemesi kabul edilemez bir durumdur, bu acilen düzeltilmelidir. Bir anlamda, kayıt dışı ile mücadelede, kayıtlı esnaf ve sanatkarlarımız kümesteki kaz olarak görülmemeli, biraz da dışarıdaki yaban kazlarına bakılmalı, onlar da yakalanmalı”dedi.
SGK Kayıt Dışı ile Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü ise primini düzenli ve zamanında ödeyen esnaf ve sanatkarlara devletin 5 puanlık bir katkı sağladığını, bunun da yüzde 15’lik destek anlamına geldiğini belirtirken, “Herkes hak ve yükümlülüklerini iyi bilmeli. Devletimiz, bugün 900 gün primi bulunan sigortalı ile 1800 gün primi olan Bağ-Kur’lu vatandaşımızı maaşa bağlıyor, bu kişiler de en düşük 700 lira olmak üzere 30 yıl devletten maaş alıyor. 5 – 10 günlük prim eksiği yüzünden insanlar emekli olamıyor. Bunlar kul hakkıdır. Ayrıca, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de SGK Yönetim Kurulu Üyesidir. Sorunlarınızı genel merkezde dile getiriyor, çözümüne destek oluyor. Bu kurumda siz, biz yok, hepimiz aynıyız. Çalışmaları elbirliğiyle kayıtlı hale getirirsek, eksiklerimizi de kolay gideririz. Bu devlet hepimizin, primler hepten kalkarsa hizmet nasıl gelecek”diye konuştu.
Daha sonra Sosyal Güvenlik Uzmanları Okan Ayaz ve Enver Güleryüz tarafından, Türkiye’de en çok tarımsal alanda görülen kayıt dışı istihdamla mücadelenin geçmişi ve kayıtlı istihdam ile genel sağlık sigortasının getirdikleri konusunda bilgilendirme yapıldı. Ayrıca, kayıt dışı ile mücadele için bugün 2 bin olan personel sayısının da 5 bine çıkarılmasının hedeflendiği kaydedildi. Toplantı soru – cevap bölümüyle tamamlandı.