Çukurova Genç İşadamları Derneği (Çukurova GİAD), Adana’nın rekabetçilik araştırmasını yaptırdığı, “Bir dünya kenti olma yolunda Adana ekonomisi rekabetçiliğinin analizi, karar vericiler ve yatırımcılar için öneriler” başlıklı raporun lansmanı, İstanbul’da ulusal gazete, televizyon ve dergilerle ajansların ekonomi müdürleri, ekonomi gazetecilerin katılımıyla yapıldı.
İstanbul Conrad Otel’de yapılan lansmanda, 52 sayfalık araştırma raporu açıklandı. Çalışmayı gerçekleştiren Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin ve İstanbul Şehir Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi İşletme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Melih Bulu’nun yaptığı araştırmayla, Adana ekonomisinin geleceğine yön verilmesi hedeflendi. Adana ekonomisinin rekabetçilik durumunu değerlendirmek için hazırlanan araştırma raporunun, şehrin geleceğine yönelik strateji geliştirmek isteyen karar vericiler ve şehre yatırım yapmayı düşünen yatırımcılar hedef alınarak hazırlandığı açıklandı.Raporun detaylarını anlatan Prof. Dr. Kerem Alkin ve Doç. Dr. Melih Bulu, önümüzdeki günlerde Adana’ya da gelerek, kentin ekonomide söz sahibi isimleri, odaların temsilcileri ve gazetecilerle yapılacak toplantıda raporla ilgili bilgi aktaracaklar.
ÇUKUROVA GİAD İLK OLDU
Çukurova GİAD’ın Adana’nın geleceğine yön tutacak rekabetçilik araştırması çalışması ve raporunun İstanbul’da açıklanması bir ilk oldu. İstanbul’da medyada ekonomi basınının büyük isimleriyle yapılan buluşmayla bu raporun açıklanmasından dolayı Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya ve yönetim kurulu üyelerini kutlayan Prof. Dr. Kerem Alkin, Doç. Dr. Melih Bulu ve konuklar, ilk kez Adana ile ilgili böylesine önemli bir çalışmanın yapıldığına ve İstanbul’da açıklandığına şahit olduklarını ifade ettiler. Daha önce Adana’dan hiçbir kuruluşun İstanbul’da böyle bir toplantı yapmadığını da bildiren konukların, “Kimse gelip bize Adana’yı anlatan, ekonomik değerleri, istihdamını, yatırım imkanlarını anlatan bir rapor vermemiş, sunumda bulunmamıştı. Bu rapor ve sizlerin çalışmaları gösteriyor ki, bizlerin de geleceğin yükselen değeri gördüğümüz Adana’yı seviyorsunuz” yorumu da toplantının dikkat çeken bir diğer yönü oldu.
Prof. Dr. KeremAlkin ve Doç. Dr. Melih Bulu, raporla ilgili katılımcılara bilgi aktardı. Uzun yıllardır Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu Derneği çatısı altında Türkiye ile ilgili çok sayıda rekabet araştırmaları gerçekleştiren Doç. Dr. Melih Bulu, araştırmanın birincil ve ikincil veriler elmas modeli kullanılarak analiz edildiğini ve Adana ekonomisinin değişkenlerinin üçlü bir ölçekle değerlendirildiğini açıkladı.
DÜNYANIN ÖNDE GELEN ŞEHRİ; ADANA
Çalışmada Adana’ya ilişkin verilerin diğer dünya kentleri dikkate alınarak kıyaslandığını kaydeden Doç. Dr. Bulu, şu bilgileri verdi:
“Rapor kapsamında yapılan analizlerde dünyanın son 10 yılda en hızlı büyüyen ekonomilerinden birinin parçası olarak Adana’nın ekonomik olarak önemli bir gelişme sergilediği tespit edilmiştir. Bununla birlikte Adana’nınson yıllarda ekonomik anlamda Türkiye’deki yerinde az da olsa bir gerileme sergilediği de saptanmıştır. Bugerilemenin dikkatli bir şekilde analiz edilip gerekli tedbirlerin alınması şehrin gelecekteki gelişmesinin ivmelenerek artmasını sağlayabilecektir. Adana’nın tarihsel olarak sahip olduğu kültürel, coğrafik, tarımsal ve sanayiye ilişkin miras eğer doğru stratejiler izlenebilirse onu gelecekte dünyanın önde gelen şehirlerinden biri haline getirebilecektir.”
ADANA’NIN HEDEFİ, STRATEJİSİ, GELECEĞİ
Adana’nın her alandaki verilerinin yer aldığı raporun ardından 19 Ocak 2015 tarihinde 4’üncüsü yapılacak olan Çukurova Zirvesi’nde, bu raporun ikincisinin açıklanacağını da bildiren Doç. Dr. Bulu, Adana’nın geleceği ile ilgili değerlendirmeler de yaparken şöyle konuştu:
“Adana’nın şu anda Türkiye için de kullanılan 2023 yılını hedefleyerek, hedeflerini belirleme ve bu hedeflere nasıl ulaşılacağına dair stratejilerini oluşturması lazım. Bu tabi oturup bir kişinin yapacağı bir şey değil. Adana’nın, özellikle karar vericilerin uzlaşarak böyle bir doküman oluşturması şehrin geleceğine yön verecektir. Çünkü, şu anda Adana’nın henüz üzerinde uzlaşılan hedefleri ve bu hedeflere nasıl ulaşılacağına dair bir çalışma, doküman, çoğu şehrimiz gibi Adana’da da yok. Bu araştırma raporunda bir fotoğraf çekildi, devamı da gelecek. Ancak, bu raporda ortaya çıkan temel bir gerçek var. Bu da, şehrin karar vericilerinin, artık karar vermesi, strateji oluşturması, Adana’nın geleceğini planlaması gerekiyor.”
İSTANBUL’UN ALTERNATİFİ ADANA
İstanbul’un sürekli büyüdüğünü hatırlatıp, “Daha ne kadar büyüyebilir? İstanbul’un kapasitesi ne kadar?” diyen, İstanbul’un alternatifi olarak Türkiye’de yeni metropollere ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Bulu,şunları söyledi:
“Şimdiye kadar İstanbul’a alternatif olmayı İzmir, Ankara gibi metropoller başaramadı. Acaba yeni bir metropol gelir mi diye hep düşünüyoruz. Bu noktada bizim şöyle bir önerimiz var. Çukurova böyle bir metropol alan olabilir mi ? İşte bu rapor, bu analiz aslında bunun için de yapıldı ve bu soruya da cevap veriyor. Araştırmalarda, İstanbul, küresel rekabet açısından 100 puan üzerinden 86 çıkıyor. Hemen arkasından gelen Ankara 40 küsürlerde. Çok vahim bir durum. Oysa, İstanbul’un arkasından puanı 65-70 arasında olmalı. Sonrasında Ankara geliyor. Ankara’nın 55-60 puanı olmalı. Yani 2 Ankara toplasan bir İstanbul’un rekabetçilik puanına ulaşılamıyor. Gelecekte İstanbul’un bütün imkanlarını, özelliklerini kaybetmesi gibi risk ile yola çıkıp, yaptığımız araştırmada Türkiye’nin bir yerlerinde İstanbul’un üzerindeki bu baskıyı kaldırmak için yeni interland oluşturmak lazım dedik. Adana, yaklaşık 5 yıldır ciddi anlamda yakından izlediğimiz bir ildi.Adana, sahip olduğu temel avantajlara ve gelişmelere rağmen Türkiye’de ekonomik olarak hak ettiği yere henüz gelebilmiş değildir. Adana’nın verimli tarım arazileri, dünya çapında petrokimya endüstrisinin merkezi olma yolunda ilerleyen Ceyhan ilçesi, üst düzey hizmet merkezi açısından geleceğin metropolü olabilir. Ancak, öncelikle ne olacağına karar vermeli. Tarım merkezi mi, enerji üssü mü, hizmet sektörü mü? Hedef belirlemeli ve strateji oluşturmalı.”
TEŞVİK, REKABET, İŞSİZLİK
Adana’nın işsizlikte önde gelen illerden biri olduğunu kaydeden Doç. Dr. Bulu, artan işsizliğin nedenlerinden birinin Türkiye’de uygulamaya konulan bölgesel teşvik sistemi olarak düşünüldüğünü kaydedip, “Adana’nın 2’nci bölgede olması, hemen yanındaki Gaziantep ve Mersin’in 3’üncü bölgede yer alması, yeni yatırımların bu iki şehre kaymasına sebep olmaktadır. Dolayısıyla yeni teşvik sisteminden de Adana’nın olumsuz yönde etkilendiği görülmektedir” dedi. Türkiye’deki meslek liselerinde okuyan öğrencilerin yüzde 2,56’sının Adana’da bulunduğunu da bildiren Bulu, “İstanbul, İzmir, Ankara’dan sonra en fazla meslek lisesi öğrencisinin Adana’da yer aldığı görülmektedir. Bu da sanayi üretimi yapacak kuruluşlar için bir avantajdır” diye konuştu.
RAPORUN SONUCU
Adana’nın gelecekte küreselleşme ile entegre olmasının hızlanacağını, bu entegrasyonun petrokimya endüstrisine uluslararası yatırım gelmesi ile büyük ivme kazanacağını da kaydeden Doç. Dr. Bulu, konuşmasını şöyle noktaladı:
“Petrokimya sektörüne ek olarak tarıma dayalı endüstrilerde Adana’nın gelişmeye devam etmesi de yıllardır devam eden bir olgudur. Bu gelişmenin önümüzdeki dönemde Adana ekonomisine gelecek uluslararası yatırımcı ilgisi ile ivme kazanması beklenmelidir. Şehrin küresel entegrasyonunun artması ile birlikte Adana’da var olan üretim altyapısı ve kültürünü değerlendirmek isteyen uluslararası yatırımcıların da özellikle makina ve otomotiv imalatı gibi sektörlerde üretim için gelecekleri öngörülmektedir. Adana’nın bölgesinde gelişen sanayiye hizmet sunacak danışmanlık, hukuk, finansal hizmetler ve denetim gibi üst düzey hizmetlerin merkezi olması beklenmelidir. Çünkü, bu sektörlerde çalışan insanların yaşayabileceği bölgedeki en uygun şehir Adana’dır. Dolayısıyla ulusal ve uluslararası üst düzey hizmet veren firmaların da Adana’yı kendilerine bölgesel üs olarak seçmeleri giderek hızlanacaktır. Adana, petrokimya, tarıma dayalı sanayi, otomotiv ve makine imalatı gibi sektörlerde uluslararası yatırımı çekerken uluslararası kalifiye işgücünün şehre gelmesinin önünde önemli bir engel olmayacağı; tersine var olan ortamın farklı kültürlerden gelen insanların yaşamasına uygun olması Adana’nın önemli bir avantajıdır. Adana’nın sinema, tiyatro, konser salonları, alışveriş merkezleri, restoranları, turistik mekanları ile sahip olduğu imkanlar yurt dışından gelecek kalifiye işgücüne uygun ve yaşanabilir bir ortam sunmaktadır. Sonuç olarak Adana bir dünya kenti olma yolunda hızla ilerlemekte; geleceğe umutla bakmaktadır. Bunun farkına varan ve şehre daha önce gelen yatırımcılar elbette diğerlerinden bir adım önde olacaklar; gelişen Adana ile birlikte gelişme imkanı bulacaklardır.”
Doç. Dr. Bulu ile birlikte yaklaşık 6 yıldır iller arası rekabetçilik çalışması yürüttüklerini bildiren Prof. Dr. Kerem Alkin de, “Adana için hazırlanan rekabetçilik raporu da bu raporlardan biri. Çukurova GİAD’ın özellikle böyle bir talepte bulunması bizi heyecanlandırdı. Bu çalışma şehrimizin önderlerinden yöneticilerine, karar vericilerine ipucu niteliğinde bir rapor” dedi.
ADANA İÇİN BİR TUĞLA
Adana’nın birçok şeye ihtiyacı olduğunu, dernek olarak yaptıkları çalışmaların da kentin geleceğine katkı ve ‘Dünya kenti Adana olmayı’ hedeflediklerini bildiren Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya da, 19 Ocak’ta ABD eski Başkanı Bill Clinton’un Ekonomi Başdanışmanı Nobel ödüllü ünlü ekonomist Joseph Stiglitz’in de katılımıyla tam gün yapılacak olan 4’üncü Çukurova Zirvesi hakkında bilgi verdi. Gazetecileri zirveye davet eden Sakarya,şunları söyledi:
“Biz Çukurova GİAD olarak, olumsuz bir şey varsa, kanayan yara varsa göstermekle kalmayıp yaraya parmak basarız, hatta büyüklerimize, yöneticilerimize (Bunu yapmamız lazım, biz yardıma hazırız, desteğe hazırız, her zaman varız) diyoruz. Birlikte yapmayı öneriyoruz. Çukurova Zirvesi’ni de Türkiye’nin dört bir yanından Adana’ya bakışların dönmesi, (Adana’da neler oluyor böyle?) denilmesini, Adana’nın işgücü, yatırım ve yaşam avantajlarını anlatıp, kentimize dikkat çekmek için başlattık. Hocalarımızın yaptığı rekabetçilik raporunun 2’ncisini de bu zirvemizde yatırımcılara önerilere de yer vererek açıklayacağız.”