DOLAR35,2068% 0.3
EURO36,7672% 0.92
STERLIN44,3202% 0.7
FRANG39,4341% 0.87
ALTIN2.968,40% 1,31
BITCOIN95.463,99-2.082

BİLİMSEL ECZACILIKTA 183. YIL…

Yayınlanma Tarihi :
BİLİMSEL ECZACILIKTA 183. YIL…

Adana Eczacı Odası (ADEO), ‘14 Mayıs Eczacılık Günü’ nedeniyle bir dizi etkinlik düzenledi. Eczacıların her koşulda 7/24 kesintisiz hizmet verdiğini söyleyen Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, “Bilimsel Eczacılığın 183. Yılını Bayram olarak kutlamak isterdik. Ama ne yazık ki sağlık çalışanlarına şiddete her gün bir yenisi ekleniyor. Acilen caydırıcı tedbirler ve cezalar uygulanmalı, sağlıkta şiddet son bulmalıdır” dedi.

‘14 Mayıs Eczacılık Günü’ etkinlikleri sabah saatlerinde Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ ve Sayman Üye Ecz. Ezgi Elekarışmaz ile ÇÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eda Kumcu’nun Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde Atatürk Anıtı önüne çelenk koyulması, saygı duruşunuda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

PANDEMİ İLE MÜCADELEYE DEVAM EDİLMELİDİR

Çelenk koyma töreninin ardından Adana Baro Tesislerinde düzenlenen kahvaltıya geçen eczacılar ’14 Mayıs Eczacılık Günü’nde bir arada olmanın mutluluğunu yaşadılar. Eczacılık günü nedeniyle konuşan Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, “Ülkemizde Bilimsel Eczacılığın başlangıcı sayılan ilk eczacılık sınıfının açılmasından bugüne 183 yıl geçti. Biz eczacılar olarak her koşulda ve ortamda 7gün 24saat ülkemizin her köşesinde halkın en yakın sağlık danışmanı olarak kesintisiz hizmet vermeye devam ediyoruz. Tüm dünyada ve ülkemizde 2 yılı aşkın bir süredir pandemi ile savaş vermekteyiz.Pandemide yitirdiğimiz 76 meslektaşımızı, 24 eczane teknisyenimizi, 2 eczacı odası çalışanımızı, sağlık çalışanlarımız ve vatandaşlarımızı rahmetle ve saygıyla anıyoruz. Aklın ve bilimin yolundan ayrılmadan aşı ile tedbirler ile pandemiyi yok etmeye çalışıyoruz.  Sıfır vakaya kadar,yok olana kadar,  mücadele devam etmelidir.”

YERLİ İLAÇ SANAYİ VE YERLİ AR-GE ÇALIŞMALARI DESTEKLENMELİDİR

İlaç ikamesi olmayan, ticari kabul edilemeyecek elzem bir üründür. İlaçta dışa bağımlılığımız azaltılmalı, yerli ilaç sanayi ve yerli Ar-Ge çalışmaları desteklenmelidirYerli ilaç Sanayi desteklenmeyen dışa bağımlı olan döviz kuruna bağlı ilaç piyasasında ilaca erişimde sıkıntı yaşamaktayız. Üretilemeyen, ithal edilemeyen ilaçlardan kaynaklı biz eczacılar ise en önemli görevlerimizden olan hastaların ilaca erişimini sağlayamamaktayız. Sıkıntılar daha da büyümeden acilen tedbir alınmalı, İlaç Fiyat Kararnamesi baremleri ve karlılık oranları arttırılmalı, ilaç fiyatları yılda en az 2 ya da 3 kez güncellenebilmelidir. Yıllardır güncellenmeyen ilaç fiyat kararnamesi acilen güncellenmelidir.Halkın ilaca erişimi engellenmemelidir. Sağlık çalışanlarına şiddet son bulmalı. Ne yazık ki sağlık çalışanlarına şiddete her gün bir yenisi ekleniyor. Acilen caydırıcı tedbirler ve cezalar uygulanmalı, sağlıkta şiddet son bulmalıdır.”

GELECEĞİMİZE UMUTLA BAKMAK İSTİYORUZ

“Dünyada birçok ülkede olduğu gibi eczacıların verdikleri mesleki bilgi ve hasta danışmanlığı hizmetleri karşılığında meslek hakkı verilmesi ülkemizde sürdürülebilir eczacılık için artık elzem hale gelmiştir. Kamuda çalışan meslektaşlarımızın özlük hakları ve emekli maaşları düzenlenmelidir. Biz eczacılar halkımıza ilaç hizmeti sunmanın, onları sağlıklarına kavuşturmanın mutluluğu ve huzuruyla gece-gündüz demeden çalışıyoruz. Her zaman en iyi hizmeti sunmak istiyoruz, bunun için de var gücümüzle çalışacağız. Sorunlarımız, sıkıntılarımız var ancak geleceğimize umutla bakmak istiyoruz. Bu anlamda tüm meslektaşlarımızın 14 Mayıs Eczacılık Günü’nü kutluyoruz.” diye konuştu.

YORUM YAP